Małe i twarde placuszki wyrabiane z niekwaszonej mąki i wody, czasami z dodatkiem miodu – tak prezentowały się pierwsze cieszyńskie ciasteczka, których recepturę zapisano w XIX wiecznych książkach kucharskich. Z czasem, pod wpływem austriackiej, czeskiej i niemieckiej kuchni, ich wygląd i smaki stawały się coraz bardziej urozmaicone. Podobno istnieje aż 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Ich receptury są przekazywane kolejnym pokoleniom, by mogły się cieszyć ich smakiem i wyglądem. Te najpyszniejsze i najpiękniej zdobione mają szansę podbić serca konkursowego jury. Na kulinarnych mistrzów czekają atrakcyjne nagrody.
Obowiązują następujące kryteria oceny:
1. Ciasteczka muszą być tradycyjnymi, drobnymi wyrobami;
2. Jury będzie oceniać:
- zgodność z tradycją,
- estetykę i staranność wykonania,
- bogactwo form,
- smak,
- sposób podania.
Chętnych do udziału w konkursie prosimy o zgłaszanie się
w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 13 grudnia
Zwycięzców VII Konkursu na cieszyńskie ciasteczka poznamy 15 grudnia w Zamku Cieszyn, podczas spotkania "Zaprojektuj Święta"