Konkurs na cieszyńskie ciasteczka
Po raz siódmy Zamek Cieszyn organizuje jeden z najsłodszych konkursów - Konkurs na cieszyńskie ciasteczka. Pora sięgnąć po tradycyjne przepisy. 


Małe i twarde placuszki wyrabiane z niekwaszonej mąki i wody, czasami z dodatkiem miodu – tak prezentowały się pierwsze cieszyńskie ciasteczka, których recepturę zapisano w XIX wiecznych książkach kucharskich.  Z czasem, pod wpływem austriackiej, czeskiej i niemieckiej kuchni, ich wygląd i smaki stawały się coraz bardziej urozmaicone. Podobno istnieje aż 120 rodzajów cieszyńskich ciasteczek. Ich receptury są przekazywane kolejnym pokoleniom, by mogły się cieszyć ich smakiem i wyglądem.  Te najpyszniejsze i najpiękniej zdobione mają szansę podbić serca konkursowego jury. Na kulinarnych mistrzów czekają atrakcyjne nagrody.  


Obowiązują następujące kryteria oceny:

1. Ciasteczka muszą być tradycyjnymi, drobnymi wyrobami;
2. Jury będzie oceniać:
- zgodność z tradycją,
- estetykę i staranność wykonania,
- bogactwo form,
- smak,
- sposób podania.


Chętnych do udziału w konkursie prosimy o zgłaszanie się
w Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do 13 grudnia

Zwycięzców  VII Konkursu na cieszyńskie ciasteczka poznamy 15 grudnia w Zamku Cieszyn, podczas spotkania "Zaprojektuj Święta"


Konkurs na cieszyńskie ciasteczka
Zgłoszenia do 13 grudnia
Informacja Turystyczna Zamku Cieszyn
tel. 33 851 08 21 w.14
info@zamekcieszyn.pl

Ogłoszenie wyników:
15 grudnia, godz. 15.00
(ciasteczka należy dostarczyć
do Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn do godz. 13.30)