Zamek Cieszyn - Cieszyński konkurs pieczenia strudla








Cieszyński konkurs pieczenia strudla

Po raz kolejny miłośnicy kuchni regionalnej mogą sprawdzić się, przygotowując konkursowe strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody.  

Organizowany przez Zamek Cieszyn konkurs dla miłośników regionalnych smaków towarzyszy "Skarbom z cieszyńskiej trówły". Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. 

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 24 września 2017 roku. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs. 

Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest malowana trówła autorstwa Dobiesława Kaczmarka, partnerami konkursu są także: Porcelana Bogucice oraz Eurospar Cieszyn.   





Podobno strudel był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
 

Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:  

Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.  Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na pół godziny pod nagrzany garnek. 

Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.  

Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.  
 


Cieszyński konkurs pieczenia strudla
im. Kingi Iwanek-Riess

24.09.2017
dziedziniec, Zamek Cieszyn 

do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku 
godz. 15.00-16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riessów 
godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu