Mała Pracownia Projektowania w kwarantannie
Tym razem zachęcamy do stworzenia kalendarza sezonowej żywności. 


To spotkanie Małej Pracowni Projektowania jest inne od dotychczasowych. Choć warsztat nie odbywa się na miejscu, w Zamku, zapraszamy do wspólnego działania razem z Anitą Kramarczyk, ekoedukatorką.

Skąd pomysł, by zachęcić do zrobienia kalendarza sezonowej żywności? Stąd, że jedzenie sezonowe jest ważne. Poza zawitała u nas wiosna i warto przygotować plan, pomagający mądrzej jeść, aby być zdrowszym i mieć lepszą odporność. Przydać może się do tego kalendarz sezonowej żywności. Dlaczego warto go zrobić? Zobaczcie: animacja  

Dlaczego warto użyć metody kreatywnego recyklingu? Dlatego, że siedzimy w domu i możemy wykorzystać czas na to, aby zastanowić się, jak zredukować ilość wytwarzanych przez nas śmieci. Dobrym sposobem jest próba ponownego ich wykorzystania i nadania im nowego życia. Takie było założenie projektu C.R.E.E.P., który Anita Kramarczyk realizowała kilka lat temu z ekipą KreatywnyRecykling oraz z partnerami z krajów wyszehradzkich. Efektem projektu było wydanie Warsztatownika dla edukatorów - w którym znajdziecie wskazówki jak zrobić kalendarz sezonowej żywności (to zadanie nr 34). Warsztatownik może też być inspiracją do innych zdań. Zachęcamy do przejrzenia: Warsztatownik