Konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess
To był niezwykle smaczny dzień w Transgranicznym Centrum Informacji Turystycznej w Cieszynie – pachniał pieczonymi jabłkami i na każdym kroku przypominał, jak ważne i cenne jest pielęgnowanie lokalnej kultury oraz tradycji. Wszystko za sprawą konkursu pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess, a także warsztatów i pokazu przygotowywania tego jednego z najbardziej rozpoznawalnych cieszyńskich wypieków.
Zainteresowanie warsztatami i pokazem przerosło nasze oczekiwania, a sam konkurs przyciągnął prawdziwych mistrzów cukiernictwa. Nic więc dziwnego, że jury stanęło przed trudnym zadaniem wyboru najlepszych wypieków. Ostatecznie wyróżniono autorki trzech strudli, które zachwyciły pod każdym względem:
• I miejsce – Paulina Folwarczny
• II miejsce – Urszula Owczarzy
• III miejsce – Wanda Glajcar
Laureatki otrzymały cenne nagrody: za pierwsze miejsce – ręcznie zdobioną cieszyńską trówłę, a za drugie i trzecie – odpowiednio zestaw obiadowy i kawowy ufundowane przez Porcelanę Bogucice.
Serdecznie gratulujemy zwyciężczyniom i dziękujemy wszystkim za ogromne zainteresowanie tegoroczną edycją konkursu i warsztatów, których bohaterem był niezmiennie „król cieszyńskich wypieków” – smaczny strudel. Wielkie podziękowania kierujemy także do wszystkich osób zaangażowanych w organizację tego wyjątkowego dnia pełnego smaków Śląska Cieszyńskiego oraz do kapeli Torka za piękną oprawę muzyczną wydarzenia!
Największe podziękowania kierujemy w stronę Natalii Rzeźniczek-Riess z Zamku Cieszyn, która podzieliła się swoimi umiejętnościami oraz rodzinnymi sekretami kulinarnymi.
Zainteresowanie warsztatami i pokazem przerosło nasze oczekiwania, a sam konkurs przyciągnął prawdziwych mistrzów cukiernictwa. Nic więc dziwnego, że jury stanęło przed trudnym zadaniem wyboru najlepszych wypieków. Ostatecznie wyróżniono autorki trzech strudli, które zachwyciły pod każdym względem:
• I miejsce – Paulina Folwarczny
• II miejsce – Urszula Owczarzy
• III miejsce – Wanda Glajcar
Laureatki otrzymały cenne nagrody: za pierwsze miejsce – ręcznie zdobioną cieszyńską trówłę, a za drugie i trzecie – odpowiednio zestaw obiadowy i kawowy ufundowane przez Porcelanę Bogucice.
Serdecznie gratulujemy zwyciężczyniom i dziękujemy wszystkim za ogromne zainteresowanie tegoroczną edycją konkursu i warsztatów, których bohaterem był niezmiennie „król cieszyńskich wypieków” – smaczny strudel. Wielkie podziękowania kierujemy także do wszystkich osób zaangażowanych w organizację tego wyjątkowego dnia pełnego smaków Śląska Cieszyńskiego oraz do kapeli Torka za piękną oprawę muzyczną wydarzenia!
Największe podziękowania kierujemy w stronę Natalii Rzeźniczek-Riess z Zamku Cieszyn, która podzieliła się swoimi umiejętnościami oraz rodzinnymi sekretami kulinarnymi.




