Często była to prosta i skromna, ale pożywna kuchnia, wykorzystująca to, co udało się wyhodować albo zasiać. Jej bazę stanowiły ziemniaki, kapusta, mleko, rośliny strączkowe, zboża. W rejonach górskich ważnym elementem jadłospisu były sery robione z owczego mleka. Cieszyńskie smaki to również bardziej wyrafinowane potrawy, wywodzące się z kuchni mieszczańskiej. Niektóre z dawnych przepisów zostały zmodyfikowane przez kolejne pokolenia, inne przetrwały w wersji znanej od mam i babć. Wiele z tych potraw wciąż przygotowuje się w domach na co dzień albo towarzyszą one świątecznym spotkaniom.
Jednak cieszyńskie smaki to nie tylko potrawy jadane w tym regionie od stuleci. Dlatego na wystawie zagościły bardziej współczesne specjały, które zachęcają poszukiwaczy kulinarnych wrażeń do odwiedzania regionu. Niektóre z nich zna cała Polska, choć nie zawsze pamięta, skąd pochodzą.
Mamy nadzieję, że nasza wystawa, na której prezentujemy niewielki wycinek z bogatej kuchni Śląska Cieszyńskiego zachęci do przypominania sobie smaków dzieciństwa albo poszukiwania nowych inspiracji kulinarnych.
Wystawa towarzyszy "Skarbom z cieszyńskiej trówły" (zobacz program)
Cieszyńskie smakuje!
19.09-19.10.2014
"Oranżeria" Zamku Cieszyn
19.09-19.10.2014
"Oranżeria" Zamku Cieszyn