Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas "Skarbów z cieszyńskiej trówły" (zobacz: program). Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 20 września 2015 roku. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00.
Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest malowana trówła autorstwa Dobiesława Kaczmarka, partnerami konkursu są także: Porcelana Bogucice oraz Eurospar Cieszyn.
Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.
Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek.
Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.
Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.
20.09.2015
Amfiteatr pod Wieżą Piastowską
do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku
godz. 15.00 – 16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riess
godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu