Cieszyński konkurs pieczenia strudla
Podobno był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Wciąż nie brakuje miłośników strudla, także tych, którzy przygotowują go według tradycyjnych receptur. 
 


Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują strudle z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
 

Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje  Zamek Cieszyn podczas "IX Skarbów z cieszyńskiej trówły" (zobacz: program). Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz pieczenia, przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.  

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 21 września. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. 

Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess: 

Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.  

Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek. 

Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.  

Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.  


Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess
21 września, Amfiteatr pod Wieżą Piastowską 

do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku 

godz. 15.00 – 16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riess

po godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu