Cieszyński konkurs pieczenia strudla
Podobno był ulubionym deserem cesarza Franciszka Józefa. Na Śląsku Cieszyńskim wciąż jest wypiekany według tradycyjnych receptur. Już niedługo będzie można się pochwalić strudlami własnej roboty.
Nadziewany jabłkami, rzadziej serem lub makiem, strudel jest podawany na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną i lodami, a czasem posypywany jedynie pudrowym cukrem. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas "Skarbów z cieszyńskiej trówły" (zobacz: program). Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz pieczenia, przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 30 września. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. W tym roku przewidujemy dodatkową kategorię: rodzic z dzieckiem do lat 12. Jury będzie oceniało również wkład dziecka w pieczenie i zdobienie strudla. O godz.15.00 rozpocznie się na zamkowym dziedzińcu godzinny pokaz pieczenia strudla, a tuż po nim zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.
Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnice minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek.
Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.
Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.
Nadziewany jabłkami, rzadziej serem lub makiem, strudel jest podawany na ciepło lub zimno, z bitą śmietaną i lodami, a czasem posypywany jedynie pudrowym cukrem. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Najlepsi mogą zmierzyć się w konkursie, który organizuje Zamek Cieszyn podczas "Skarbów z cieszyńskiej trówły" (zobacz: program). Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz pieczenia, przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 30 września. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. W tym roku przewidujemy dodatkową kategorię: rodzic z dzieckiem do lat 12. Jury będzie oceniało również wkład dziecka w pieczenie i zdobienie strudla. O godz.15.00 rozpocznie się na zamkowym dziedzińcu godzinny pokaz pieczenia strudla, a tuż po nim zostaną ogłoszone wyniki konkursu.
Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.
Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnice minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek.
Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.
Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.
Galeria
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess
30 września, Amfiteatr pod Wieżą Piastowską
do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku
godz. 15.00 – 16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riess
po godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu
30 września, Amfiteatr pod Wieżą Piastowską
do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku
godz. 15.00 – 16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riess
po godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu