Po raz kolejny miłośnicy kuchni regionalnej mogą sprawdzić się, przygotowując konkursowe strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody.
Organizowany przez Zamek Cieszyn konkurs dla miłośników regionalnych smaków towarzyszy "Skarbom z cieszyńskiej trówły". Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli.
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 24 września 2017 roku. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowej Informacji Turystycznej do godz. 14.00. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.
Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest malowana trówła autorstwa Dobiesława Kaczmarka, partnerami konkursu są także: Porcelana Bogucice oraz Eurospar Cieszyn.
Podobno strudel był jednym z ulubionych deserów cesarza Franciszka Józefa. Ten klasyczny jest nadziewany jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli. Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na pół godziny pod nagrzany garnek.
Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.
Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.
im. Kingi Iwanek-Riess
24.09.2017
dziedziniec, Zamek Cieszyn
do godz. 14.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Informacji Turystycznej Zamku
godz. 15.00-16.00 – pokaz pieczenia strudla przygotowany przez rodzinę Riessów
godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu