W tym roku spośród sześciu kandydatów, nagrodę główną - czyli ręcznie malowaną trówłę - w Cieszyńskim konkursie pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess otrzymała Maria Cieńciała. Miejsce drugie zajęła Urszula Owczarzy, a miejsce trzecie Monika Gąsiorowska. Gratulujemy !
O konkusie
Najpopularniejszy strudel to ten z jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Jest bardzo rodzinnym wypiekiem, bo do wyrobu ciasta - w szczególności jego rozciągania - przydają się dodatkowe ręce krewnych lub przyjaciół. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
Miłośników kuchni zachęcamy do wzięcia udziału w organizowanym przez Zamek Cieszyn konkursie towarzyszącym Skarbom z cieszyńskiej trówły. Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody.
Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 19 września 2021. Chęć udziału w konkursie należy zgłosić do 17 września 2021. Konkursowe desery należy dostarczyć do zamkowego Punktu Informacji Turystycznej 19 września 2021 w godz. 10-12. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs.
Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.
Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnice minimum 20 razy i położyć na 0,5 godz. pod nagrzany garnek.
Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.
Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180 °C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.
19.09.2021
dziedziniec, Zamek Cieszyn
godz 10.00-12.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Punkcie Informacji Turystycznej Zamku
godz. 15.00-16.00 – pokaz pieczenia strudla – rodzina Riessów i kapela Torka
godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu
Uwaga! Udział w konkursie należy zgłosić do 17.09.2021:
- osobiście w Punkcie Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn
- telefonicznie: +48 33 851 08 21 wew. 10,
- mailowo: jmalorny@zamekcieszyn.pl