Zaprojektuj Święta. Wokół Stołu
– To wcale nie jest trudne, bo już z babcią piekliśmy takie ciasteczka – zapewniali kilkuletni adepci pieczenia cieszyńskich ciasteczek. Chętnych do podjęcia tego wyzwania podczas warsztatów towarzyszących "Zaprojektuj Święta. Wokół Stołu" nie brakowało. Szczególnie najmłodsi pod okiem Janiny Hławiczki ochoczo wałkowali ciasto i pieczołowicie wycinali foremkami najróżniejsze kształty.
Nie brakowało też miłośników tradycyjnych szulek, które przygotowywała na miejscu Henryka Ożanowa. Można było nie tylko ich skosztować, zrobić świąteczne zapasy, ale podejrzeć jak powstają. Dzień otwarty był też okazją, by zaopatrzyć się w oryginalne prezenty. Trzeba było jedynie przyjść na KEKS czyli Kaloryczny-Energetyczny Kiermasz Świąteczny z oryginalnymi prezentami i słodkimi smakołykami. Zimową wyprawkę dostał też różowy, zamkowy jelonek, o którego w tym roku zadbała Gabriela Fołta. Odwiedzający Zamek w dniu otwartym mogli też wybrać się na warsztaty z Mariolą Wojtas, która uczyła jak zrobić bożonarodzeniowe ozdoby z delikatnej koronkowej materii. Ogromnym powodzeniem cieszyły się warsztaty szycia karpi - Małgorzata Niedźwiedzka przez cztery godziny niemal nie odchodziła od maszyny do szycia. Prawdziwe oblężenie przeżył też ceramik Bogdan Kosak, który zaproponował zdobienie talerzy kalką ceramiczną. Wcześniej, podobne warsztaty poprowadził w świetlicy Krytyki Politycznej.
Ozdobione przez dzieci talerze można oglądać na zamkowej wystawie, ze stołami w roli głównej. Oprócz wspomnianego stołu wspólnoty z talerzami dzieci i Stroikami Sentymentalnymi Bogdana Kosaka, można też zobaczyć stół sąsiedzki, zaprojektowany przez grafika zza Olzy - Pavla Nogę, który wziął "na warsztat" świąteczne przepisy, m.in. na karpia. Nie mogło też zabraknąć stołu regionalnego, który zaaranżowały Alicja Woźnikowska-Woźniak i Jolanta Wozimko, pokazując "od kuchni" tradycyjne smaki i zapachy ze Śląska Cieszyńskiego, bo bez nich święta wiele by straciły. – Stół to nieodłączny element świąt. Nasza wystawa powstała, by inspirować i pokazać, że Boże Narodzenie to czas radości, spotkań z rodziną i przyjaciółmi – mówi Natalia Rzeźniczek-Riess, która wraz z Zosia Sobczyńską i Magdą Paluch-Pasz wymyśliły najbardziej zwariowany mebel na wystawie – stół zabawy – kolorowy, pachnący, gdzie najmłodsi mogą narysować własne talerze. Pomysł urzekł nie tylko małych gości, ale i ich rodziców. Wszyscy, którym do tej pory nie udało się odwiedzić wystawy "Zaprojektuj Święta. Wokół Stołu" muszą to nadrobić. Mają na to czas do 20 stycznia.
Specjalne podziękowania dla drukarni FOPS za życzliwość i pomoc w wystawie.
Nie brakowało też miłośników tradycyjnych szulek, które przygotowywała na miejscu Henryka Ożanowa. Można było nie tylko ich skosztować, zrobić świąteczne zapasy, ale podejrzeć jak powstają. Dzień otwarty był też okazją, by zaopatrzyć się w oryginalne prezenty. Trzeba było jedynie przyjść na KEKS czyli Kaloryczny-Energetyczny Kiermasz Świąteczny z oryginalnymi prezentami i słodkimi smakołykami. Zimową wyprawkę dostał też różowy, zamkowy jelonek, o którego w tym roku zadbała Gabriela Fołta. Odwiedzający Zamek w dniu otwartym mogli też wybrać się na warsztaty z Mariolą Wojtas, która uczyła jak zrobić bożonarodzeniowe ozdoby z delikatnej koronkowej materii. Ogromnym powodzeniem cieszyły się warsztaty szycia karpi - Małgorzata Niedźwiedzka przez cztery godziny niemal nie odchodziła od maszyny do szycia. Prawdziwe oblężenie przeżył też ceramik Bogdan Kosak, który zaproponował zdobienie talerzy kalką ceramiczną. Wcześniej, podobne warsztaty poprowadził w świetlicy Krytyki Politycznej.
Ozdobione przez dzieci talerze można oglądać na zamkowej wystawie, ze stołami w roli głównej. Oprócz wspomnianego stołu wspólnoty z talerzami dzieci i Stroikami Sentymentalnymi Bogdana Kosaka, można też zobaczyć stół sąsiedzki, zaprojektowany przez grafika zza Olzy - Pavla Nogę, który wziął "na warsztat" świąteczne przepisy, m.in. na karpia. Nie mogło też zabraknąć stołu regionalnego, który zaaranżowały Alicja Woźnikowska-Woźniak i Jolanta Wozimko, pokazując "od kuchni" tradycyjne smaki i zapachy ze Śląska Cieszyńskiego, bo bez nich święta wiele by straciły. – Stół to nieodłączny element świąt. Nasza wystawa powstała, by inspirować i pokazać, że Boże Narodzenie to czas radości, spotkań z rodziną i przyjaciółmi – mówi Natalia Rzeźniczek-Riess, która wraz z Zosia Sobczyńską i Magdą Paluch-Pasz wymyśliły najbardziej zwariowany mebel na wystawie – stół zabawy – kolorowy, pachnący, gdzie najmłodsi mogą narysować własne talerze. Pomysł urzekł nie tylko małych gości, ale i ich rodziców. Wszyscy, którym do tej pory nie udało się odwiedzić wystawy "Zaprojektuj Święta. Wokół Stołu" muszą to nadrobić. Mają na to czas do 20 stycznia.
Specjalne podziękowania dla drukarni FOPS za życzliwość i pomoc w wystawie.