Warsztaty wyrobu kiełbas domową metodą
Warsztaty rzemiosła pozwalają realizować pasje, są ciekawą alternatywą dla tych, którzy nie lubią spędzać wolnych dni przed telewizorem. A są i takie osoby, które chcą żyć wolniej, mądrzej, zdrowiej. Nie brakuje ludzi, którzy zaczynają nowy etap i chcą się do niego dobrze przygotować. – Założyliśmy z żoną gospodarstwo agroturystyczne i chcemy częstować naszych gości prawdziwie domową kuchnią, produktami przez siebie przygotowanymi – zdradził pan Rafał, który uczestniczył w warsztatach wyrobu kiełbas domową metodą. Poprowadził je Leszek Szymczak, który zaprosił „uczniów” do swojego gospodarstwa agroturystycznego w Wiśle. Czekały na nich specjalnie opracowane receptury i cała garść praktycznych wskazówek, dzięki którym można we własnym domu przygotować wędliny. – Wcale nie trzeba mieć wielkiego domku z ogródkiem i specjalnego sprzętu. Tak naprawdę ważne są chęci, żeby uwędzić kiełbasę domowym sposobem. Trzeb jednak pamiętać, że to wymaga czasu, pewnych procesów nie da się przyspieszyć – przekonywał Leszek Szymczak. Warsztaty trwały trzy dni i tyle potrzeba, żeby dobrze przygotować wędliny według receptur mistrza z Wisły.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Akademia Tradycyjnego Rzemiosła. Rozwój oferty turystycznej Euroregionu Śląsk Cieszyński". Jest on dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Mikroprojektów Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013.
Warsztaty odbyły się w ramach projektu "Akademia Tradycyjnego Rzemiosła. Rozwój oferty turystycznej Euroregionu Śląsk Cieszyński". Jest on dofinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Funduszu Mikroprojektów Programu Operacyjnego Współpracy Transgranicznej Republika Czeska – Rzeczpospolita Polska 2007-2013.