Konkurs Pieczenia Strudla im. Kingi Iwanek-Riess
 
 
Najpopularniejszy strudel to ten z jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Jest bardzo rodzinnym wypiekiem, bo do wyrobu ciasta - w szczególności jego rozciągania - przydają się dodatkowe ręce krewnych lub przyjaciół. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.

 
Po raz kolejny miłośnicy kuchni regionalnej mogą sprawdzić się, przygotowując konkursowe strudle. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody.  
Podczas organizowanego przez Zamek Cieszyn konkurs dla miłośników regionalnych smaków oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. 

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 14 września 2024 roku. Konkursowe wypieki należy dostarczyć do Transgranicznego Centrum Informacji Turystycznej w godz. 10:00-12:00. 
Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs. 
 
PROGRAM: 
  • 10:00 - 12:00 - dostarczanie konkursowych wypieków do Transgranicznego Centrum Informacji Turystycznej (obowiązują zapisy - do 13 września mailowo lub telefonicznie: jmalorny@zamekcieszyn.pl, 537 230 993)
  • 12:00 - 14:00 - warsztaty z pieczenia strudla z Natalią Rzeźniczek-Riess (obowiązują zapisy - do 11 września mailowo lub telefonicznie: jmalorny@zamekcieszyn.pl, 537 230 993)
  • 15:00 - 16:00 - pokaz pieczenia strudla oraz koncert Kapeli Torka
 
NAGRODY:

Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest trówła autorstwa Soni Nowok, drugą nagrodę ufundowała Porcelana Bogucice. 
 
ZAPISY: 
Mailowo lub telefonicznie: jmalorny@zamekcieszyn.pl, 537 230 993)