Konkurs na cieszyńskie ciasteczka
Aż 15 gatunków cieszyńskich ciasteczek znalazło się na talerzu przygotowanym na konkurs przez Dorotę Świerczek. A że ich ilość szła w parze z wybornym smakiem i cieszącym oczy wyglądem, cieszynianka zdobyła pierwszą nagrodę.  

Jak zdradziła zwyciężczyni, korzystała z przepisów mamy i babci, a przygotowanie tylu rodzajów ciasteczek zajęło jej trochę czasu. – Zaczęłam pieczenie ponad tydzień temu – mówiła w dniu rozstrzygnięcia VI konkursu na cieszyńskie ciasteczka, który stał na wysokim poziomie. Nawet mistrzyni w pieczeniu ciasteczek Krystyna Folwarczny, która zasiadła w jury, znalazła nieznany jej rodzaj słodkich wypieków, co było dla niej miłym zaskoczeniem. Drugie miejsce w konkursie zdobyła  Brygida Grzeszczak z Cieszyna. W jej imieniu nagrodę odebrał mąż Robert, który pomagał żonie w pieczeniu niektórych ciasteczek.  Trzecie miejsce trafiło do Renaty Sikory z Goleszowa.  – Cieszę się, że tyle młodych osób piecze ciasteczka, podtrzymując tą piękną tradycję  – podsumowała Ewa Gołębiowska, dyrektor Zamku Cieszyn i jurorka w konkursie.  Oprócz nagród, przyznano też trzy wyróżnienia. Otrzymały je: Dorota Kula, Aleksandra Moroz i Małgorzata Strzondała. Mistrzowsko wypieki można oglądać na wystawie w Zamku Cieszyn. Niestety tylko… oglądać!