Cieszyński konkurs pieczenia strudla
Miłośnicy kuchni regionalnej mogą sprawdzić się, przygotowując konkursowe strudle. 


Organizowany przez Zamek Cieszyn konkurs dla miłośników regionalnych smaków towarzyszy XXI Skarbom z cieszyńskiej trówły. Oceniane są w nim: wierność tradycyjnym recepturom, walory smakowe, wygląd strudli. Na najlepszych czekają atrakcyjne nagrody. Regulamin konkursu - w pliki do pobrania, w prawej kolumnie. 

Cieszyński konkurs pieczenia strudla im. Kingi Iwanek-Riess odbędzie się 18 września 2022. Konkursowe desery należy dostarczyć tego dnia do zamkowego Punktu Informacji Turystycznej między godz. 10.00 a 12.00. Ogłoszenie wyników poprzedzi pokaz przygotowywany przez rodzinę Kingi Iwanek-Riess, której imię nosi konkurs. Na autorów najsmaczniejszych strudli czekają atrakcyjne nagrody. Nagrodą główną jest ręcznie malowana trówła, na zdobywcę drugiego miejsca czeka serwis kawowy ufundowany przez Porcelanę Bogucice, a trzeciego - kosz rozmaitości ufundowany przez Stowarzyszenie Cieszyński Szlak Wina.   

-----
Najpopularniejszy strudel to ten z jabłkami, ale są i tacy, którzy serwują go z serem lub makiem. Bywa podawany na ciepło z bitą śmietaną i lodami. Jest bardzo rodzinnym wypiekiem, bo do wyrobu ciasta - w szczególności jego rozciągania - przydają się dodatkowe ręce krewnych lub przyjaciół. W 2009 wpisano go na listę produktów tradycyjnych w kategorii: Wyroby piekarnicze i cukiernicze.
 

Jabłkowy strudel Kingi Iwanek-Riess:  
Składniki na ciasto: 20 dkg mąki tortowej, kawałek masła wielkości dużego orzecha włoskiego, 1 jajko, 1⁄4 szklanka letniej wody z odrobiną octu, szczypta soli.  Z podanych składników zarobić miękkie, makaronowe ciasto, bardzo mocno je wybić – uderzając nim o stolnicę minimum 20 razy i położyć na pół godziny pod nagrzany garnek. 

Farsz: ok. 1 kg już obranych i pokrojonych w plasterki jabłek (najlepiej odmiany szara reneta), nieco rodzynek i orzechów, cynamon i cukier do smaku oraz ok. 3 łyżki tartej bułki wymieszać w misce.  

Ciasto delikatnie wałkować, po czym ostrożnie rozciągnąć na stole przykrytym płótnem, uważać by nie zrobić dziury. Posmarować roztopionym masłem, równomiernie rozsypać farsz i za pomocą serwety zwinąć w rulon. Posmarować masłem. Piec w temperaturze 180°C przez ok. 40 minut. W połowie pieczenia jeszcze raz posmarować masłem.  

 


Cieszyński konkurs pieczenia strudla 
im. Kingi Iwanek-Riess
18.09.2022
dziedziniec, Zamek Cieszyn 

godz. 10.00-12.00 – przyjmowanie konkursowych strudli w Punkcie Informacji Turystycznej Zamku 
godz. 15.00-16.00 – pokaz pieczenia strudla – rodzina Riessów i kapela Torka 
godz. 16.00 – ogłoszenie wyników konkursu

Uwaga! Udział w konkursie należy zgłosić do 16.09.2022: 
- osobiście w Punkcie Informacji Turystycznej Zamku Cieszyn
- telefonicznie: +48 33 851 08 21 wew. 14
- mailowo: jmalorny@zamekcieszyn.pl


Pliki do pobrania